Söz uçar yazı kalır.
Sınıfımızda yaptığımız etkinliklerden bazılarını uçmasın diye kaydettik. Umarım kocaman dünyada insanlara bir miktar yararımız dokunur.
Tiyatrolar, sınıf içi etkinlikler, bilim şenlikleri ve daha birçok etkinlikler...
12 Mayıs 2019 Pazar
BİLİM ŞENLİĞİ
Bilim teknoloji mühendislik ve matematik alanında disiplinler üstü eğitim yaklaşımı ülkemizde de hızla yaygınlaşmaktadır. Bu çalışmada TUBİTAK tarafından desteklenerek Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) okullarında, Mesleki Eğitim Merkezleri (MEM) ile Bilim ve Sanat Merkezlerinde (BİLSEM) yılda bir defa gerçekleştirilen,disiplinler üstü eğitim STEM(bilim, teknoloji, mühendislik, matematik) anlayışını yaygınlaştırmaya yönelik bilim fuarlarının ortaokul ve liselerde eğitim ve öğretime etkisi ile bu programdan memnuniyet düzeyi yapılan kapsamlı bir araştırmaya göre oldukça yüksektir."https://dergipark.org.tr/download/article-file/488392" Fakat bu etkinlikler ya bilsem gibi özel öğrenciler ile yada sadece belli özel okullarda uygulanmaktadır. 2023 vizyonu gerçekleştirebilmek ve daha sonraları lider, bilim üreten bir ülke durumuna gelmek için bilimi tüm eğitim birimlerine yaymak gerekmektedir. 2014 de Türk Zeka Vakfının düzenlemiş olduğu Zeka ve Yetenek kongresinde Oslo Üniversitesi Öğretim Üyesi PROF. DR. KAMİL ÖZERK yaptığı bir konuşmada "2023 vizyonunu gerçekleştirebilmenin üstün zekalı, değil ayrımını yapmadan tüm öğrencileri içine alarak mümkün olacaktır." açıklaması bu fikrin doğması için ilham olmuştur. Bu hedefi gerçekleştirebilmek için yaptığım bir çok çalışmanın sonuçlarından biride İlkokullara bilim fuarı etkinliği oldu. Dünyadaki diğer örnekleri de inceleyerek bu etkinliği en iyi nasıl yapacağımız konusunda planlamalar yaptık. Dünyadaki örneklerine baktığımızda 2012 de ABD de STEM (bilim teknoloji mühendislik ve matematik bilimlerini birleştiren bir sistem) etkinlikleri başlamış Avrupa nın çeşitli ülkelerinde eğitim programlarında STEM e yer vermektedirler. Ülkemizde de STEM konusunda çeşitli araştırmalar yapılmaktadır. Bizde ülkemizin eğitim kalitesin geliştirmek amacı ile ve okullarda öğrencilerin derslere karşı ilgisizliğini gidermek, bilimsel ve teknolojik gelişmelere olan merakı artırmak için yaptığımız çalışmaların bir tanesi de ilkokul 2. sınıf öğrencileri ile geleneksel bir bilim şenliği başlatmak oldu. Öğrenciler bilim, matematik, mühendislik ve teknolojiyi kullanıp üst düzey ürünler ortaya koyarak, benlik gelişimlerini, bilgi, beceri, ve sosyal iletişimlerinin gelişmesini sağlamayı hedeflemekteyiz. Bu sayede Milli Eğitimin kazanımlarını gerçekleştirmek ve eğitime değer katabilmek için bu çalışmayı gerçekleştirdik.
Bilimi sevdirmek, bilimin sadece kitaplardan okumadan, bizzat öğrencilerin kendilerinin yaparak bilimin ulaşılabilir olduğunu anlamak, bilime merakı arttırmak, yapılan bu etkinlikleri de çevreye anlatmak. Öğrenci açısından beklenen etkiler şunlardır; - Özgüven artışı - Proje geliştirme ve uygulama bilgi ve tecrübesi kazanmak - Araştırma ve bilgi kaynaklarını tanımak ve öğrenmek - Diğer öğrencilerle güçlü bağlar geliştirmek - Öğrendiklerinin somut sonuçlarını görmek - Yeni öğrenme yöntemlerini tanımak - Dijital becerileri geliştirmek - Takım çalışması geliştirmek - Sosyal beceri geliştirmek - Tüm konularda öğrenme ve araştırma yapma isteğini artırmak Öğretmen açısından beklenen etkiler ise şunlardır; - Farklı öğretim yöntemlerinin deneyimlemek - Yeni konular / bilgi tecrübesi kazanmak - Proje geliştirme ve uygulama bilgi ve tecrübesi kazanmak - Alan bilgisini geliştirmek - Proje yönetimi becerilerini geliştirmek - Dijital becerileri geliştirmek - Yabancı dil becerilerini geliştirmek - Sosyal beceri geliştirmek - Çok disiplinli bir ekipte çalışma isteğini artırmak - Mesleki eğitim ve beceri geliştirme isteğini artırmak - Öğretme isteğini güçlendirmek Okul açısından beklenen etkilere baktığımızda; - Okul ortamının iyileştirilmesi - Disiplinler arası yaklaşımların geliştirilmesi - Öğrenciler ve öğretmenler arasındaki daha güçlü ilişkiler kurulması - Eğitim, idare ve yönetim bölümleri arasında daha iyi ekip çalışması - Öğretmenler arasında daha iyi takım çalışması - Yeni öğretim sistemlerinin ve yeni içeriğin tanıtılması - Araştırma ve geliştirme boyutunun güçlendirilmesi ve gelişimi - Aile üyelerinin okul hayatına daha fazla destek ve katılımı - Diğer yerel paydaşların artan destek ve katılımı: yerel ve bölgesel yetkililer, şirketler, okul aile birlikleri vb.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder